Inktpatroon 41 Waanzin

Makiivka was het grootste bloedbad onder de Russische soldaten tot nog toe. Terwijl de militairen druk bezig zijn met het aanleggen van nieuwe loopgraven, worden ze door een drone gespot waarna ze urenlang door de vijandelijke artillerie beschoten worden. Slechts 130 van de 570 militairen overleven de aanval.

Eerder deze week verscheen er op Youtube een filmpje van een aanval op een loopgravenstelsel. Van bovenaf gefilmd door een drone, zie je de man tegen man gevechten. Hoe de granaten gegooid worden en hoe de Russen als konijnen uit hun hol gejaagd worden. Wat er achterblijft (fotoreportage NRC) zijn lege sigarettenpakjes, etensblikken, drankflessen en strips valeriaan. 

Loopgraven en artilleriebarrages klinken eerder als een scène uit Remarque’s Im Westen Nichts Neues dan als een moderne oorlog. Misschien is dat wat de oorlog in Oekraïne duidelijk maakt. De techniek mag de afgelopen honderd jaar veranderd zijn, maar de oorlog zelf niet. Voor soldaten die aan het front dienen, is de wreedheid onveranderd. De idealen waarmee ze weggestuurd zijn, hebben plaatsgemaakt voor overlevingsdrang. Elke aanval geven ze zich over aan de waanzin in de hoop dat iemand hem stopt.  

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

One comment

  • Ton van Dongen  

    Klopt helemaal!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics