Inktpatroon 4 Zwart Gat

Dat er volgens cijfers van het Russische ministerie van defensie sinds het begin van de oorlog in de Oekraïne 9861 militairen gesneuveld zijn, was maar kort te lezen op de website van de Komsolska Pravda. Gehackt was de korte verklaring van de staats gelieerde krant, waarna het nieuwsbericht op zwart ging.

Het zwarte gat is bij Nederlandse militairen op missie een begrip. Zodra er soldaten tijdens een patrouille sneuvelden of gewond raakten, werden we afgesloten van elk contact met de buitenwereld. De stekker ging uit telefoon en internet om er op die manier voor te zorgen dat je naaste familie het bericht persoonlijk en niet via het nieuws zouden ontvangen.

Ook in Rusland krijgen de ouders een persoonlijk bericht. Niet van hun eigen regering, maar vanuit Oekraïne. Met behulp van gezichtsherkenningssoftware identificeren zij de gesneuvelde Russische militairen om vervolgens de familie uit te nodigen om hun zoon op te komen halen.

Het zijn berichten die door het Kremlin worden afgedaan als nepnieuws. Wie daar openlijk twijfelt aan het lot van zijn eigen kind wordt gearresteerd. Een zwarter gat dan waar de Russische bevolking inzit, kan ik me niet voorstellen.

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics