Inktpatroon 39 Bondgenoot

slag bij de Berezina

‘We vragen of landen nog apparatuur over hebben’, klinkt het verzoek van Dmytro Sakharuk, directeur van het grootste Oekraïense energie bedrijf, aan ons. Voorlopig kunnen ze alles nog repareren, maar de Russen zullen blijven aanvallen. 

Tot en met september werden er in het totaal iets meer dan dertig Russische aanvallen op energiecentrales gemeld. Sinds oktober zijn ze aan de orde van de dag. Een bijna onophoudelijke stroom van kamikaze drones en kruisraketten die misschien niet heel erg nauwkeurig zijn, maar laten zien dat kwantiteit een kwaliteit op zich kan zijn.   

Om het gebrek aan energie op te vangen, is burgers gevraagd er “bijzonder bewust” mee om te gaan en is de dienstregeling van elektrische openbaar vervoer aangepast.   

‘Zonder licht en elektriciteit kan nog’, legt Sakharuk uit, ‘maar de winters zijn te extreem. Zonder verwarming kun je de winter in Oekraïne niet overleven.’

‘Rusland moet Europa redden, Rusland alleen.’ merkt een geïrriteerde Anna Pavlona in het begin van Oorlog & Vrede op. Poetin koestert zijn klassiekers. Geduldig rekent hij, net als zijn voorvaders tijdens de inval van Napoleon en Hitler, op Ruslands trouwste bondgenoot; winter.

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics