Inktpatroon 36 Nevenschade

‘Als gevolg van Russische aanvallen zijn op maandagmorgen zeker drie burgers omgekomen’, meldt de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, op zijn Telegram kanaal. Een tijdlang was het relatief rustig, maar sinds de explosie op de Krimbrug wordt de stad regelmatig getroffen door luchtaanvallen. 

De elektriciteitsvoorziening, flats, kantoorcentra, speeltuinen en ziekenhuizen die door raketten en drones geraakt worden zijn volgens Poetin geen collateral damage. Voor hem zijn ze een logisch antwoord, waarvan er meer zullen volgen. 

De inzet van luchtsteun of zware artillerie waren tijdens gevechten in Uruzgan nooit vanzelfsprekend. In situaties waar we zelf onder vuur lagen, maakten we eerst een zo’n nauwkeurig mogelijke inschatting van alle nevenschade. Wat is het effect op de omliggende gebouwen? Zijn er signalen die wijzen op de mogelijke aanwezigheid van onschuldige burgers? Pas nadat de op Kamp Holland aanwezige jurist zijn commandant een advies had gegeven, volgde er toestemming om het doelwit aan te grijpen. 

“Doelwitten, neutraliseren of collateral damage”, achter het gebruik van dergelijke eufemismes schuilt onze gêne voor de onmenselijke kanten van oorlog. “Speciale operaties” zijn van andere orde. Daar kun je je schaamteloos op wraak beroepen.

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics