Inktpatroon 35 Een brug te ver

Waalbrug Arnhem

‘Dit is een terroristische aanslag die om wraak vraagt’,  laat Poetin in een persconferentie na het opblazen van de Krimbrug weten. Een explosie waar de NRC drie scenario’s voor schetst: een vrachtwagenbom, een lange afstandsraket of een aanval over het water. De Oekraïense opmars en herovering van gebieden op het Russische leger, verspreidt zich weliswaar als een inktvlek, maar desondanks ligt de Krimbrug nog buiten het bereik van hun huidige wapensystemen. 

Het belang van bruggen valt in geen enkele oorlog te ontkennen. Zelfs in het droge Uruzgan, wisten wij dat noord van de Tirin Rud, achter de Wanow brug, de strijd echt begon. Hemelsbreed een kilometer of vijf van Kamp Holland droogde onze inkt uit en kwamen we in een gebied van hinderlagen, aanslagen en bermbommen van de Taliban.

De Russen op de Krim zijn, evenals de Taliban in Afghanistan, geen bevrijder maar bezetter. Een onderdrukker die verdreven moet worden. Probleem is wel dat elke aanval op de Krim op dit moment een strategische blunder is. Een brug te ver die Poetin precies geeft wat hij nodig heeft om zijn speciale operatie tot oorlog te bombarderen. 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics