Inktpatroon 29 Vrijwillig

Hoewel de Russen steeds verder oprukken in de provincies Donetsk en Loehansk, zijn er problemen. Steeds meer kontraktniki beroepssoldaten zien de oorlog niet meer zitten. Volgens de onafhankelijke nieuwssite Vjorstka weigeren  ruim 1700 Russische soldaten inmiddels dienst. Zolang Poetin (die volgens zijn omgeving de laatste weken steeds minder knopen doorhakt) nog steeds niet spreekt van een oorlog, zijn ze tot niets verplicht en is er geen sprake van desertie. 

Russische vrijwilligheid heeft, zo begrijp ik, iets weg van Chinese. Weigeraars worden in hun eigen dorpen als lafaards geportretteerd. Hun ontslagpapieren lopen vast in ambtelijke procedures of ze worden vastgezet. Afgevoerd naar Brjanka in de regio Loehansk waar ze in de handen vallen van pro-Russische separatisten. Opgesloten in kelders en garages zonder licht, krijgen ze nauwelijks te eten en drinken en worden ze gedwongen terug te keren naar het front. 

Wie nog steeds weigert krijgt een aantekening in zijn dossier: ‘Geneigd tot verraad en bedrog.’

In Afghanistan waren er ook een aantal soldaten die de missie niet meer aankonden. Ze hadden moeite om het te vertellen. Wij begrepen het wel. Vonden het een moedig besluit en lieten ze gaan. 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics