Inktpatroon 28 Molotovcocktail

“Samen zullen we de levens van de bezetters tot een hel maken.” Een van de foto’s bij het artikel in de NRC over een sluimerende guerrilla in de Oekraïne, toont een affiche met een recept voor een Molotovcocktail. Een geïmproviseerde brandbom in een bierfles. 

In Afghanistan waren bermbommen de voornaamste oorzaak van het sneuvelen en gewond raken van Nederlandse soldaten. Na elke aanslag ging het over laffe aanvallen en de verwerpelijke terroristen. Ik haatte ze, maar zag het eerder als tactische slimheid; David tegen Goliath.

Op dezelfde manier heb ik daar altijd nagedacht over het verschil tussen terreur en verzet. Het perspectief bepaalt denk ik. Wat voor de Russen fascistische terroristen zijn, zijn voor ons verzetshelden. 

De Molotovcocktail is overigens een saillant detail in het Oekraïense verzet. Hij is vernoemd naar de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Ook toen, in de winteroorlog van 1939, beweerde de Sovjet Unie dat er geen oorlog gevoerd werd. In plaats daarvan werden er voedselpakketten verstrekt aan de de Finnen. 

In Oekraïne is er geen sprake van verzet of terreur. Er zijn gewoon wat mensen die Russische militairen een drankje aanbieden.  

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics