Inktpatroon 24 In overtreding

Sinds de inval in Oekraïne heeft de mensenrechtenorganisatie van de VN ‘honderden meldingen van marteling en mishandeling’ ontvangen. Het geweld beperkt zich niet alleen tot militairen, lees ik op Facebook, maar treft ook burgers. Mensen worden meerdere dagen vastgebonden en geblinddoekt, geslagen of in een gesloten metalen kist gestopt. Ze worden opgesloten in overvolle kamers zonder sanitair. Iets wat mij, in het kader van een fascistisch regime, overigens sterk doet denken aan de omstandigheden in de veewagons met bestemmingen zoals: Bergen Belsen, Auschwitz of Theresiënstadt. Om daders en hun leidinggevenden aan te kunnen  klagen, roept de VN op om de meldingen snel en adequaat te onderzoeken. 

Nederland onderzocht ooit een filmpje waar Afghaanse militairen een aantal gevangen genomen Talibs ondervroegen. Om ze sneller tot een antwoord te dwingen, werden ze met een rietje op hun voetzolen geslagen. In een hoekje van het beeld was een paar voeten te zien in mogelijk Nederlandse kistjes. Als het waar was, zo werd er gesteld, dan hadden wij nagelaten om in te grijpen. Ik zou er wat van gezegd hebben en vervolgens machteloos staan. Binnen hun eigen wettelijke kaders waren de Afghanen immers niet in overtreding.  

Niels®elen

Een inktpatroon is een korte kijk op de oorlog in Oekraïne. De 180 patronen die ik op patrouille droeg, zijn vervangen door woorden.

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics