Inktpatroon 18 Songfestival

Omdat het eigenlijk niet om het zingen gaat, heb ik nooit veel begrepen van mensen die een passie voor het songfestival koesteren. Het liedjesfestijn, zo bleek dit jaar maar weer, draait om politieke verhoudingen en niet om de muziek. Massaal hielp Europa Oekraïne zaterdag aan een overwinning door de publieke stem aan het lied Stefania te geven. 

‘Oorlog is de voortzetting van politiek met andere middelen’, schreef Clausewitz ooit. Europa steunt de Oekraïne, maar om zelf niet betrokken te raken, stemden we uit protest tegen Poetin. 

‘Volgend jaar,’ blufte Zelenski, ‘zal het songfestival georganiseerd worden in Marioepol.’ 

Hij verkoopt de huid van De Beer nog voordat hij geschoten is. Rekent, in een stad die volledig aan puin geschoten is, op een kleine groep soldaten die dapper weerstand bieden tegen de Russische bezetter.

Moeder Stefania geeft de Oekraïense militairen een moraalboost. Schenkt ze de afgelopen dagen een aantal belangrijke overwinningen op de Russen en sust gelijk ons geweten. Zelf ben ik minder euforisch. Het grootste gevaar van een reeks overwinningen, zo ervaarde ik na een aantal gevechten in Afghanistan, schuilt in overmoed. 

Niels ®elen

Een inktpatroon is een korte kijk op de oorlog in Oekraïne. De 180 patronen die ik op patrouille droeg, zijn vervangen door woorden.

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics