Inktpatroon 17 Wasmachine

Verbaasd kijk ik op twitter naar een filmpje waar Russische militairen vol trots in een loopgraaf de zojuist buitgemaakte wasmachine showen. 

‘De meeste Russen wassen thuis nog met de hand,’ legt Jelle Brandt Corstius in zijn podcast uit, ‘daarom is het een gewild apparaat.’ 

Ineens denk ik dat wij deze oorlog helemaal verkeerd aanpakken. Dat we de wil tot vechten van de Russen niet breken door pantserhouwitsers naar Oekraïne te sturen, we ze niet onder de duim krijgen door ze steeds meer sancties op te leggen, maar juist met een wederopbouwmissie. Een Nederlands provinciaal reconstructie team op missie door Rusland. Het Cool Blue helmets team dat van St Petersburg tot Wolgograd, van Moskou tot Jakoetsk langs de deuren gaat om de Russen te geven wat ze het liefste willen: een wasmachine in elk huishouden. 

In Afghanistan schreef Arnon Grunberg (onder de soldaten) na een gesprek met een uitgezonden militair dat een missie voor hem een nieuw bankstel is. Voor de Russen is het een nieuwe wasmachine. Dat die het verspilde bloed ooit uit hun uniformen zal wassen, valt te betwijfelen. 

Niels ®elen

Een inktpatroon is een korte kijk op de oorlog in Oekraïne. De 180 patronen die ik op patrouille droeg, zijn vervangen door woorden.

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics