Goud – Open brief aan Inez Weski

Lieve Inez,

Wat een schande was dat toch; de arrestatie en uitlevering van jouw cliënt afgelopen week. Hoe kan het zijn dat wij, Nederland, beweren een rechtsstaat te zijn om dan vervolgens iemand uit Dubai te ontvoeren? Het is een blamage dat wij de rechten van de altijd voor rede vatbare T (een man die de wil van anderen over het algemeen respecteert) met voeten treden

Hoewel ik zelf eerlijk gezegd weleens moeite heb met mensen die de rechtsstaat aan hun laars lappen om zich vervolgens te beroepen op hun recht, is dat nu niet het geval. Iemand moet opkomen voor de kwetsbaren in onze samenleving en gelukkig doe jij dat.

Protest

Misschien moeten jij en ik daarom naar Den Haag oprukken. Een protestmars voor het behoud van onze rechtsstaat. Samen met een spandoek zingen en springen op het Malieveld. Niet te hoog omdat de parkeergarage op instorten staat sinds de boeren het veld omploegden, maar lang genoeg om Ferd G. geen andere keuze te geven dan het gesprek met ons aan te gaan.

Ik verheug me op het moment dat wij het recht laten zegevieren. Het ogenblik dat we justitie op de knieën dwingen en een historische “recht is recht deal” met ze sluiten. De dag dat er in de rechtszaal weer recht gedaan wordt in plaats van gesproken en we voorkomen af te glijden naar een bedenkelijk niveau. 

In die deal moet wat mij betreft wel één belangrijk element worden opgenomen. Het grondbeginsel van de feiten versus de procedures. Natuurlijk vind ik dat we ons aan de regels moeten houden. Dat ook procedurefouten bestraft moeten worden, maar laten we stoppen met het vrijpleiten van verdachten op basis van niet juist gevolgde procedures. 

Feiten

Je zult toch met me eens zijn, Inez dat daar in veel gevallen iets mis mee is. Procedures zijn welkome bliksemafleiders voor advocaten die weten dat de feiten er niet om liegen. Een noodrem waaraan getrokken wordt die voorkomt dat de waarheid boven tafel komt. Ze zijn de vorm die ons weghoudt van de inhoud.

 Als ik je zou vragen of ik hier niet een beetje gelijk in heb, wacht mij ongetwijfeld het veelzeggende antwoord dat je bij het verlaten van de extra beveiligde inrichting in Vught op elke vraag gaf:

‘Ik kan daar op dit moment geen mededelingen over doen.’ 

Ik geef je geen ongelijk, zwijgen is goud. Feit is namelijk ook dat Samir A, Martin Kok, Khalid H, Derk Wiersum en Nabil B één ding gemeen hebben: ze trokken, geheel tegen de wil van jouw cliënt in, hun mond open.

Liefs

Niels

Niels ®elen 

Share and Enjoy !

Shares

One comment

 • Henry Dijkhoff  

  Beste Niels,

  Terecht te stellen dat je moeite hebt met mensen die de rechtsstaat aan hun laars lappen om zich vervolgens te beroepen op hun recht te veroordelen. Terecht ook dat we stoppen met het vrijpleiten van verdachten op basis van niet juist gevolgde procedures.

  In jouw open brief gaat het om een nog niet veroordeelde verdachte, maar wat dacht je van rijksoverheden, waaronder in mijn geval @DefensieOnline, die de rechtsstaat aan hun laars lappen om zich vervolgens te beroepen op hun recht te veroordelen. De maatschappelijke en persoonlijke schade die deze overheden veroorzaken voor onschuldige burgers of kritische ambtenaren is vele malen groter dan een niet ontziende crimineel veroorzaakt voor bepaalde personen in onze maatschappij die op verwerpelijke en door de wetgever onbedoelde wijze de grenzen van onze wet- en regelgeving opzoeken.

  Misschien is het je ontgaan dat argeloze, onschuldige burgers en medelanders vaak worden veroordeeld op basis van niet juist gevolgde procedures. Denk bijvoorbeeld aan de recente onterechte, nog liever onrechtmatige, stigmatisering van vele burgers door de Belastingdienst en de daaruit voortvloeiende immense, eigenlijk niet meer te compenseren materiële en immateriële schade voor deze slachtoffers. Als journalist weet je natuurlijk dat er meer van dit soort verwerpelijke overheidsdaden de afgelopen jaren bekend zijn geworden, maar met de mantel der politieke mantel zijn bedekt.

  Inderdaad moeten jij en ik daarom naar Den Haag oprukken. Een protestmars voor het behoud van onze rechtsstaat. Samen met een spandoek zingen en springen op het Malieveld. Niet te hoog omdat de parkeergarage op instorten staat sinds de boeren het veld omploegden, maar lang genoeg om het kabinet. geen andere keuze te geven dan het gesprek met ons aan te gaan.

  Ik verheug me op het moment dat wij het recht laten zegevieren. Het ogenblik dat we het kabinet op de knieën dwingen en een historische “recht is recht deal” met ze sluiten. De dag dat er in de rechtszaal weer recht gedaan wordt in plaats van gesproken en we voorkomen af te glijden naar een bedenkelijk niveau.

  Tijd voor actie, niet waar beste Niels?

  Met vriendelijke groet,

  Henry Dijkhoff @Henry_Dijkhoff

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics