Geheim wapen

Volgend jaar september fietst het Wounded Warriors Cycling Team een week door Bosnië. In acht etappes leggen we 722 kilometer af en maken we 11.068 hoogtemeters. Op deze site deel ik de dagboekfragmenten over de voorbereiding en de tocht zelf.Donderdag 25 november 2021

Donderdag 25 november 2021

Elke twee seconden staan mijn spieren vier seconden lang onder stroom. Dan jaagt een soort exoskelet tachtig hertz door mijn lichaam terwijl ik oefeningen doe. EMS, electro musculaire stimulatie, is Milgram twee punt nul. Het is mijn geheime wapen in de voorbereiding op de bergen van het voormalige Joegoslavië. Een marteling waar ik me op geheel vrijwillige basis aan onderwerp omdat het uiterst effectief en efficiënt is. 

Als ik een half uur later buiten sta, adem ik de koude herfstlucht diep in. Een vergissing waar ik aan herinnerd word door de geur van kadavers die uit de vleesverwerkerij op het industrieterrein komt. Dat, gecombineerd met mijn spieren die nog niet beseffen dat de training inmiddels achter de rug is en daardoor natrillen zoals je hoofd blijft draaien op het moment dat je de draaimolen uitstapt, maakt me misselijk. 

De voorbereidingen, of zoals de meeste militairen zullen zeggen het opwerktraject, voor de fietstocht door Bosnië beginnen weliswaar 29 januari pas echt. Dan verzamelt het Wounded Warriors Cyling Team zich voor het eerst op de Posbank.

Van de vorige keer dat ik met de Wounded Warriors vanuit Normandië naar Nederland fietste, weet ik dat deze fietsgroep anders is. Viaducten, drempels en plaatsnaambordjes werken bij deze jongens niet als een rode lap op een stier. Meedoen is voor hun belangrijker dan winnen. Het is samen, leave no man behind. Dat mag dan zo zijn toch wil ik daar in vorm zijn. Geen blok aan het been van de anderen. Ik wil dienen, voor ze knechten. Veel meer nog wil ik alles kunnen zien, ruiken, horen en voelen. Dat mijn benen over de wegen langs Sarajevo, Bugojno en over de brug bij Mostar vollopen met de verhalen die dit land te vertellen heeft. 

Niels ®elen

lees hier ook de andere delen

Help mij en andere veteranen op deze tocht door de dagboekfragmenten te liken en delen. Een bijdrage leveren aan het blog en de tocht kan via deze link: Wounded Warriors Back 2 Bosnia


Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics