Geen verleden tijd

‘Op het podium zitten we uit de wind’, zeg ik. Raymond kijkt opzij, de tarpdoeken klapperen hard tegen de stalen pijpen waaraan ze bevestigd zijn.

‘Geinig tentje hier, man.’ Het duurt niet lang voordat ik weet dat veel van zijn zinnen op man eindigen, af en toe afgewisseld met bro en dat hij dun gedraaide shag rookt.

‘Pak jij even stoelen, dan haal ik wat te drinken.’

‘Cappuccino.’

Terwijl ik naar binnen loop, zet Ray twee stoeltjes op het podium. Ik zet de cappuccino en een muntthee naast een blauwe plastic zak op het gammele houten kistje dat hij ergens vandaan heeft gescharreld.

‘Voor jou man’, zegt hij wijzend naar het tasje. De vorm verraad zonder enige moeite de inhoud.

‘Gesigneerd?’

‘Ja,’ lacht hij en wijst naar mijn gitaar, ‘speel je ook?’

‘Nog niet zo goed als jij,’ antwoord ik, ‘hij is net gerepareerd, vandaar dat ik hem heb meegenomen.’

Raymond pakt de gitaar aan met de shag in zijn mondhoek. Het geeft hem wat Keith Richard-achtigs. Zijn vingers zoeken de akkoorden.

‘Ik kan alleen geen barré akkoorden spelen.’ Hij houdt zijn linker wijsvinger omhoog. Beiden schreven we een boek over oorlog, maar we praten over muziek, en spelen. De paar mensen op het terras kijken lachend toe. Twee verdwaalde straatmuzikanten die hele en halve liedjes tokkelen. En alleen Ray die er met een schorre stem bij zingt terwijl ik zijn boek uit de tas vis.

‘Die foto, is van de green zone.’ Langzaam maar zeker sluipt de oorlog in ons gesprek. Onze verhalen over Libanon en Afghanistan lopen naadloos over in die van andere oorlogen. Bijna identiek aan de geschiedenissen van andere mensen die we ontmoet hebben, of kronieken die we lazen.

Voor soldaten kent oorlog geen vroeger of verleden tijd. Oorlogen zijn nooit veranderd, hooguit in plaats en tijd. Het zwaard maakte plaats voor een geweer, het geweer voor de mitrailleur, de tanks en de straaljagers maar de essentie van strijd en de invloed daarvan op militairen bleef. Eenmaal thuis werden ze geconfronteerd met de naïviteit van de beschaafde mens, moreel ethisch verheven omdat ze technologische ontwikkeling voor evolutie aanzien.

 

Niels ®elen

 

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics