Fuck You!

Serious Request 3FM 2014

Terwijl de deuren van het glazen huis sluiten om aandacht te vragen voor verkrachting in oorlogsgebieden, opent het Musée d’Orsay de hare voor een tentoonstelling rondom Markies de Sade. In zijn Histoire de Juliette betoogt hij dat de mens zijn individualistische en natuurlijke gedrag bot moet vieren ongeacht hoe verschrikkelijk de gevolgen voor de medemens zouden zijn.

Verkrachting heeft iets barbaars en past niet in de beschaving die wij denken te zijn. De vrouw als oorlogsbuit is verklaarbaar in het tijdperk van de Vikingen, maar past niet in de afgelopen eeuw waar we technologisch als mens zo vooruit zijn gegaan. Desondanks verkrachtten Japanners bij Nanking bijna 100.000 vrouwen om ze daarna te vermoorden. De Bosniërs verkrachtten in opdracht van hun superieuren op de Balkan enkele tienduizenden moslima’s.

Verkrachting is voor ‘losers’, maar historisch gezien wordt het vaak gedaan door de winnaars. Of dat nu gaat om machtige of succesvolle individuen zoals bijvoorbeeld een Strauss-Kahn of legers. Het lijkt een gruwelijke daad met Darwinistisch trekjes. Erfelijk gedrag (zo stellen onder meer de onderzoekers Thornhil en Palmer) dat in onze evolutie thuis hoort. Niet alleen toon je je eigen superioriteit door de tegenstander zo te vernederen, je zorgt er ook voor dat de overwonnen soort sterker wordt door hem te voorzien van jouw genen.

Het is een ‘waarheid’ die we liever niet onder ogen zien, al is het maar omdat we overtuigd zijn van de gedachte dat iets wat biologisch is, ook automatisch goed is. In de discussie over dergelijke onderwerpen blijkt vaak dat we de technologische ontwikkelingen en de mogelijkheden van ons brein als bewijs opvoeren voor het ontgroeien van natuurinstincten en de enorme evolutie van de mens.

Als we uit angst voor de gedachte dat we ons brein nog steeds niet onder controle hebben niet toe durven te geven dat we nog steeds met enige regelmaat geleid worden door onze natuurlijke instincten, dan kan ik de Sade geen ongelijk geven en is elke ethische discussie niet veel meer dan de arrogantie van vermeende beschaving.

 

 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares
Geverifieerd door ExactMetrics