For a fistfull of dollars

 

Lieve Jeanine,

Hoe langer een land kampt met een gebrek aan oorlog of een serieuze dreiging daarvan, des te minder is ze bereid om te investeren in defensie. Een leger begint, en dat is luxe, meer en meer te voelen als de verzekering die overbodig lijkt. Een polis die te duur is en dus moeten de kosten omlaag.

Langzaam maar zeker slinken de budgetten en daarmee de dekkingsgraad van de polis. De verhalen van militairen met gevechtservaring worden met uitsterven bedreigd. Op Bevrijdingsdag, tijdens dodenherdenking en veteranendag worden ze aangehoord zoals mensen naar panda’s in een dierentuin staren om daarna argeloos verder te lopen. Op de achtergrond doen generaals hun best om de roestende ijzerwinkel te voorzien van een dun laagje chroom. Voor de buitenwereld camoufleren ze het motorblok dat piept en kraakt.

Hoe zeer de motor vastloopt, merkte ik afgelopen week. Er lag voor ons militairen eindelijk een loonbod. Een definitief bod overigens: ‘take it or leave it.’ Twee procent loonsverhoging is volgens de generaals een goed bod. Wie echter de moeite neemt om zich niet blind te staren op die twee procent, komt er al snel achter dat het bod niet veel meer is dan een misleidingsaanval of een hinderlaag. Het is een loonsverhoging waarbij we er door een aantal andere maatregelen zowel op de korte als lange termijn op achteruitgaan.

Het zorgde voor drukte deze week bij het koffieautomaat. Verbolgen legden militairen elkaar uit wat het bod inhield. Ze vroegen zich af hoe we hoogwaardig en talentvol personeel binnen denken te houden voor de prijs van de vrijwillige brandweer. In het bod worden knollen voor citroenen verkocht, alsof militairen een nog niet ontdekte stammencultuur vormen worden we afgescheept met spiegeltjes en kraaltjes.

Bij gebrek aan een dreiging worden generaals langzaam maar zeker vervangen door penningmeesters. Dapper verdedigen ze de politieke keuzes richting het personeel. Diep van binnen hopen ze op een serieuze, nieuwe dreiging. Een dreiging die schreeuwt om nieuwe helden die hen uit hun lijden zullen verlossen.

Natuurlijk kun jij dit tij keren. Met de invloed die je hebt, Jeanine, zou je voor een goede cao kunnen vechten. Je zou alles voor ons op het spel kunnen zetten, je opofferen zoals de militairen op een missie dat doen voor Nederland. Vanwege je persoonlijke ambities schat ik die kans echter lager in dan twee procent…

 

Liefs,

 

Niels

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics