Fondue

27 dec ’20 Lockdown dag 11

Om op tweede kerstdag bij mijn oma alle zeventwintig kinderen en kleinkinderen aan tafel te krijgen, moest er wel wat gebeuren. Naast de uitschuifbare eettafel, werden er vier schragen neergezet en twee deuren uit de sponning getild. In de schuur had opa ook wel houten planken, maar van losliggende rommel wilde oma (met vijf gloeiend hete fondue pannen) niets van weten.

Tot het moment dat we bij oma waren, we een kamer instapten met de geïmproviseerde eettafel, haatte ik kerst. De hele dag zat je stil omdat de kleren die je aanhad niet vies mochten worden, mijn haren niet uit de scheiding mochten komen en buiten bestond niet omdat mijn schoenen net gepoetst waren. 

Zodra ik de witte onderlakens die met rode linten waren vastgezet zag, de geur van de bouillon uit de fonduepannen rook, was het voorbij. Dan was het feest en gold er nog maar een regel. Alles wat van je prikker valt, wordt niet opgevist. Dat was het vlees voor de soep die we een week later op oma’s verjaardag aten. Om ons te verzekeren van voldoende ballen in de soep deden we vooral ons best om het vlees van de anderen zo onopvallend mogelijk van hun prikker te duwen.

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics