Evolutie

Uit angst dat de Russen zich aan zijn jongste dochter zouden vergrijpen, smeerde Oleksandr haar in met koeienpoep(NRC 22-4). Waar het nieuws in het begin van de oorlog gedomineerd werd door militaire specialisten, zijn er nu de sociologen en psychologen die alle gruweldaden verklaren. Het moorden, plunderen en verkrachten, het vervagen van normen, kan volgens hen voortkomen uit: wraak, vernedering, orders, groepsdruk en dehumanisering van de vijand.

Tijdens een lange en koude nacht in de woestijn van Uruzgan, vertelde een van mijn korporaals dat een machtsovername in het dierenrijk vaak gepaard gaat met de moord op mannetjes en alle welpen om vervolgens de vrouwtjes te bevruchten. Hij had gelezen dat de slachtpartij en verkrachting noodzakelijk zijn voor de voortzetting van het DNA van de nieuwe leider. 

Met de ontwikkelingen die wij als mens hebben doorgemaakt, voelen wij ons vaak verheven boven het dierenrijk. Wie kritisch nadenkt, zou een mogelijke oorzaak toe kunnen voegen aan het eerder genoemde rijtje. Dat we ondanks jaren van evolutie en technologische vooruitgang nog steeds gedreven kunnen worden door bepaalde oerinstincten.

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics