Drama

Drama

In het donker voor theater Carré kuste ik Joyce een kort afscheid. 

‘Ik moet gaan.’ Delvend naar een fietssleutel in de zakken van haar jas, excuseert ze zich oprecht een laatste drankje. De gezelligheid ingehaald door de plichten van morgen. De spanning die ze voor de voorstelling over zich heen had, is tijdens de opera grondig uit haar mantel geklopt en heeft plaats gemaakt voor een glimlach die uit al haar poriën straalt. 

Drie opera’s deed Joyce haar best om mij te laten zien wat zij zag. Geduldig legde ze mij het verhaal, de karakters en de schoonheid van de muziek uit. Ik hoorde slechts hoe knap het was, maar begreep het niet. 

‘Het kan toch best met wat minder aanstellerig geschreeuw?’ 

‘Jij neemt opera veel te serieus,’ antwoordde Joyce vrolijk lachend, ‘opera is drama. Het is de hyperbool van het leven en de liefde, de soapseries uit de tijd dat mensen nog geen tv hadden. Wat jij beschrijft als dwepende sujetten is ook precies wat het moet zijn en liefst nog veel erger dan dat.’

Vanavond was het veel erger dan dat. Na een zinderende Barbiere di Sivigliagonst de Amstel van het nog opgelaten publiek. Het bewijs dat dit Seks and drugs and Rock&Roll, Saturday night fever op een gewone donderdagavond was, vind ik verderop bij de Hermitage. Niemand die voor de Walter Süskindbrug geïrriteerd reageert als blijkt dat deze vannacht afgesloten is en er een paar honderd meter omgelopen moet worden.

Ook mij deert het niet. Omlopen is later naar bed, langer nagenieten van de seksuele revolutie uit Seviglia. Het is tijdwinst die het wegzakken van je glimlach in een diepe slaap nog even uitstelt. Het zijn de ijsjes die Joyce in haar handtas vanuit de foyer de loge in smokkelde omdat opera, en zeker deze, volgens Joyce nu eenmaal ordinair hoort te zijn.

A12 Galecopperbrug afgesloten werkzzamheden.

Verkeer richting Arnhem volg K.

De matrixborden boven de weg leggen mij diep in de nacht nog een kleine twintig minuten vertraging op. Helaas een klein drama, want wat mij betreft mag het best erger dan dat, veel erger. 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics