Proloog Dopingcontrole

In september fietst het Wounded Warriors Cycling Team een week door Bosnië. In acht etappes leggen we 722 kilometer af en maken we 11.068 hoogtemeters. Op deze site deel ik de dagboekfragmenten over de voorbereiding en de tocht zelf. Doneren kan via een link onderaan dit blog.

Dinsdag 5 januari 

De blikken van de mensen om mij heen spreken boekdelen. Met mijn kuchen, snotteren en waterige ogen hoor ik in de stad niet thuis. Ik ben een paria die zich in quarantaine moet opsluiten en word bekeken als Lance Armstrong die na zijn dopingbekentenis naar Frankrijk komt.

De Tour wacht op niemand en dus moest er iets gebeuren. Mijn sur place op de bank moest worden doorbroken en de volgende morgen al sta ik voor de bus van de wedstrijdleiding. Tegen de kou trek ik de capuchon van mijn jas tot ver over mijn oren en blaas mijn handen warm. In de plas voor mijn voeten vallen dikke regendruppels.

‘Volgende.’ 

‘Merci’, aan de stalen stang naast de deur trek ik mezelf de treeplank op en loop naar achteren. 

‘Legitimatie?’ De stemmen van de mensen hier, kennen geen emotie. Ze rollen in het mechanische ritme van een lopende  band.

Alsof het mijn wielerlicentie is, druk ik mijn rijbewijs tegen het plexiglas. 

‘18979…..’ Leest de man mijn BSN hardop voor terwijl hij het op zijn laptop intoetst. Hij plakt een sticker op een buisje en geeft dat aan de jongen naast hem.  

De jongen, ingepakt in een papieren schort, draagt blauwe latex handschoenen, gaat verscholen achter een gezichtsmasker en zegt weinig. Hij geeft me een zakdoek en wijst me op een houten stoel. Een prullenbak zie ik niet en dus frommel ik de natte zakdoek in mijn broekzak. 

‘Even je hoofd achterover en je mond openen graag.’ Het wattenstaafje draait eerst langs mijn amandelen en verdwijnt daarna in mijn neus. Even later rol ik aan de achterkant de fabriek weer uit.

Negentien minuten over twee in de nacht, licht mijn telefoon op. Na drie negatieve zelftesten, blijkt ook de officiële test negatief. De reacties in de stad zullen er niet door veranderen. Best begrijpelijk als je bedenkt dat Lance officieel ook nooit positief getest is. 

Niels ®elen

Een donatie doen aan de veteranen kan via deze link

Lees hier de voorgaande dagboekdelen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics