Dodenmars Brief N˚74

N˚ 74                                                                                                               Breda 17-01-2020

Frédérique Chopin

Lieve Mama,

In het tempo van een luiaard op zijn ADV-dag, sjokt er puber in de ochtend door het huis. 

‘Pap, heb jij mijn rekenmachine gezien? Pap, weet jij waar mijn sleutels liggen, waar is mijn OV gebleven?’

Ondanks het feit dat hij vandaag tentamens heeft en te laat gaat komen omdat hij de bus heeft gemist, ontbreekt elk spoor van urgentie. Te moe om zijn voeten op te tillen, piepen zijn sneakers lethargisch over het parket. 

‘Geen idee, misschien moet je de zooi eens achter je kont opruimen en til je voeten verdomme eens op!’ Steeds vaker betrap ik mezelf op het afspelen van opnames die mijn hersenen gemaakt hebben toen ik zo oud was als hij. Om vervolgens getrakteerd te worden op mijn eigen antwoorden van toen. 

‘Als ik niet mag vloeken, dan moet je het zelf ook niet doen.’

Met zijn hoofd voorovergebogen, gefocust op zijn telefoon, gaat de essentie van mijn gevloek en getier, mijn non verbale irritatie over zijn voorbereidingsvaardigheden en gedrag geheel aan hem voorbij. Net als jij beweer ik dat het vroeger anders en beter was waarna hij nonchalant zijn schouders ophaalt; hij leeft nu.

Tegenwoordig zwijg ik als hij de trap afkomt. Om af te stemmen op zijn ritme, zet ik Chopins dodenmars op. Op het moment dat de zware en lage tonen van de blazers plaatsmaken voor de lenteachtige vioolpartij, klinkt dat als een verademing. Alsof ze je duidelijk willen maken dat er ook mensen zijn die blij zijn met lijk. Het is precies dezelfde opluchting die ik voel op het moment dat hij eindelijk de deur uitstapt en verdwijnt.

Liefs     

Niels    

Share and Enjoy !

Shares

One comment

  • Rick  

    Herkenbaar Niels! Mooi geschreven… nog steeds val ik af en toe terug in een soort rouwproces, waarbij ik terug verlang naar het onbevangen, vrolijke kind, wat ie nog maar een paar jaar geleden was.. en af en toe voelt het alsof ik in die periode onvoldoende genoten heb.

    Gr. Rick

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics