De hel van het zuiden

In september fietst het Wounded Warriors Cycling Team een week door Bosnië. In acht etappes leggen we 722 kilometer af en maken we 11.068 hoogtemeters. Op deze site deel ik de dagboekfragmenten over de voorbereiding en de tocht zelf. Doneren voor dit goede doel via deze link of onderaan dit blog.

Zaterdag 09 april 2022

Met mijn handen rondom een bekertje koffie schuilen we bij de start van de Amstel Gold Race onder een paar tenten. Zachtjes regenen, wordt een hagelbui die er weinig voor voelt om zich te laten verdringen door de zon. Dik ingepakt en met dichtgeknepen ogen zijn we eerder Inuït op de fiets dan wielrenners. Als ik in mijn pedaal klik en we Valkenburg uitrijden, gaat er een rilling door mijn lichaam. 

Het wordt een lange dag. 125 kilometer waar niemand van ons echt zin in heeft. 

‘Dan maak je maar zin’, klinkt de stem van mijn moeder streng in mijn hoofd. De Amstel Gold is klimmen, dalen, draaien en keren door Limburg of beter rond Valkenburg. Na iedere lus fiets je terug naar het Nederlandse wieler Mekka. De stad waar dreigend het toetje, de Cauberg, wacht. Net voor je er binnen rijdt, wijzen de routebordjes je iedere keer weer een andere kant op. 

Het heeft iets weg van een spinnenwebloop bij defensie. Eenmaal terug op het startpunt, kreeg je steeds weer een nieuwe opdracht die je, net zolang tot de sportles voorbij was, een andere kant op stuurde.

De rit van vandaag mergelt me uit en voelt als een mentale training. Mijn hele lichaam kraakt zoals ook mijn ketting dat ondertussen doet. In Schinnen, na de Beukenberg, de Schatsberg en de Zandberg breekt het bij Patrick. Voorovergebogen over zijn stuur, loopt hij leeg als een band waar je het ventiel uittrekt. Dat zijn hoofd al de hele dag vecht tegen de gebeurtenissen van de afgelopen weken, heb ik gemist. De glimlach op zijn gezicht heeft me misleid.  

Samen met zijn buddy besluit hij te doen wat ook ik elke keer dat we langs de rand van Valkenburg scheren overweeg; afsnijden. Een einde maken aan deze hel van het zuiden. 

Een donatie doen aan de veteranen? dat kan hier.

Lees hier de overige dagboekdelen

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics