Confetti

Terug in Sarajevo

Tjentiste 11 september 2022

Nog een laatste, bijna eindeloze klim, ligt tussen ons en Sarajevo. Links van mij stroomt de Bistrica, rechts rijdt Patrick. Met gemak drukt hij op een legpress 375 kg weg, maar hier staat hij geparkeerd van vermoeidheid en kramp. In de buurt van het dorpje Foca herinnert hij zich de geur van zijn missie wat zijn benen blokkeert.

Zelf heb ik al een paar dagen superbenen. Benen die, precies zoals ik dat een jaar geleden gehoopt had, kunnen knechten voor wie het nodig heeft. Die nog rustig een week door kunnen gaan, maar ondertussen ook naar thuis verlangen.

‘Kunnen we hier even uitrusten?’, vraagt Patrick een kilometer onder de top. Ik heb het koud, fiets liever door, maar volg hem toch een parkeerplaats op. Terwijl ik op mijn teller naar de route kijk, barst er een onweer los dat de weg direct in een bergbeek verandert.  

‘Gaan?’ 

Bevestigend klikt Patrick in zijn pedalen. Hij fietst weg zoals ik de hele klim al vind dat hij moet fietsen; twee tandjes zwaarder en drie kilometer per uur harder. Alsof de regen zijn hoofd leeg spoelt, gebruikt hij eindelijk de kracht die in zijn benen zit.

‘Pas op voor gladheid’, waarschuwt hij op de top. 

‘Ik doe rustig’, drie bochten later zie ik hem slippen. Midden op de verkeerde weghelft staat hij stil. Achter zijn bril zijn zijn ogen hol en leeg. Hij ademt als een sirene en is totaal onbereikbaar.

‘Patrick, Pat, Pat, hier. Kijk me aan,’ als een drenkeling die eindelijk iets vindt om zich aan vast te klampen, knijpt hij in de hand die ik hem geef, ‘Patrick kijk me aan, kijk me aan en adem met me mee.’

De minuten die volgen duren uren, maar uiteindelijk dalen we   rustig samen af tot de benzinepomp waar de anderen op ons wachten. Doorweekt en leeg schuif ik bij Douwe onder de deken die hij me aanbiedt. 

‘Nergens hadden ze hier confetti om mijn verjaardag te vieren,’ grap ik met tranen in mijn ogen, ‘dus heb ik maar regen besteld.’

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics