Clausewitz

Deze column verscheen eerder in het Atlantisch Perspectief

 

Om Poetin duidelijk te maken dat er met ons niet te sollen valt, organiseerde de NAVO de oefening Standvastige Speer. Zesduizend militairen, waarvan het leeuwendeel Esten, bereidden zich aan de grens met Rusland een week lang voor op het fictieve scenario van een eventuele bezetting van Estland. Naast dit niet mis te verstane signaal liet Rasmussen ons en vooral Poetin weten dat er een Very High Readiness Joint Task Force (in de volksmond ‘flitsmacht’) opgericht zou worden om ‘snel, flexibel en beslissend te reageren op bedreigingen op de flanken van het bondgenootschappelijk grondgebied.’

De brigade van enkele duizenden militairen zou binnen 48 uur inzetbaar moeten zijn. Dat wil zeggen één bataljon. Voor de overige eenheden geldt een reactietijd van vijf tot zeven dagen. Naast de oprichting van deze eenheid gaf de NAVO-voorzitter aan dat het defensiebudget binnen 10 jaar weer terug moest zijn op de twee procent van de BNP-norm.

Zelfvoldaan wacht het Westen een reactie van de verdwenen Poetin af, die een week ouderschapsverlof zou hebben genomen of, belangrijker, een botoxbehandeling zou hebben ondergaan waarna hij tijdelijk ontoonbaar was.

‘Een wereld zonder roddels is ook maar een saaie bedoening’, laat de ongekroonde tsaar ons weten terwijl hij tussen alle commotie door een slordige 38.000 Russische militairen, 41 oorlogsschepen, 15 onderzeeërs en 110 vliegtuigen naar het westen van het land stuurt voor oefeningen die ruim een maand in beslag zullen nemen. Bezorgd om de houding van de NAVO kondigen de Russen aan vaker onverwachtse oefeningen te zullen houden.

Poetin is een schaker. Hij heeft geleerd dat op de momenten dat je tegenstander je onder druk zet, je niet moet proberen de druk te ontwijken. Jouw zet moet juist je tegenstander weer onder druk zetten. Op het schaakbord van Clausewitz toont hij dat hij zijn klassiekers kent.

Hij weet dat het werkelijke doel van oorlogsvoering is om je tegenstander machteloos te maken. Irenische mensen denken vaak dat er een slimme manier is om onnodig bloedvergieten in oorlogen te voorkomen, maar Poetin zal het eens zijn met Clausewitz dat, op het moment dat tot oorlog besloten wordt, vredelievendheid een van de grootste fouten is die je kunt maken.

De flitsmacht en de woorden van Rasmussen zijn voor Poetin vooral een geruststelling geweest. Hij zag er geen bedreiging in, maar eerder de bekentenis dat de NAVO de komende jaren nog onvoldoende aanvullende middelen heeft om de politiek voort te kunnen zetten.

 

Niels ®elen

 

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics