Cancellara

In september fietst het Wounded Warriors Cycling Team een week door Bosnië. In acht etappes leggen we 722 kilometer af en maken we 11.068 hoogtemeters. Op deze site deel ik de dagboekfragmenten over de voorbereiding en de tocht zelf. Doneren voor dit goede doel via deze link of onderaan dit blog.

Zaterdag 2 april 2022

Het stuur van mijn fiets trilt in mijn handen. Onder mijn wielen, liggen de straten van Vlaanderen bezaaid met repen, bananen en wees-bidons. Het stuiteren over de Vlaamse Kasseien heeft ze onopgemerkt uit koersshirts en bidonhouders geduwd. Uit angst dat straks mijn tanden uit mijn mond zullen vallen, bijt ik ze stevig op elkaar. 

‘Cancellara’, noemt Ignacio me met een zwaar Spaans accent nadat hij me op de Taaienberg weg ziet rijden. Fabian, een tijdrijder, was in zijn dagen als professional een tank die over een ‘zone pavé’ denderde. Ik ben er vaker mee vergeleken, maar de gelijkenis houdt wat mij betreft op bij de krullen die onder mijn helm vandaan wapperen. 

Drie keer won hij ‘de hel van het Noorden.’ Parijs -Roubaix, een koers die ik als wielertoerist weiger te rijden. Die haar bijnaam te danken heeft aan de horror van de eerste wereldoorlog. Waar links en rechts van de weg de loopgraven vol lagen met jonge mannen. Een koosnaam die niets te maken heeft met, zoals veel jongeren denken, wat 55 kilometer aan kasseien in een koers van 260 kilometer met je lichaam doet.

Ik rij niet vrijwillig over kinderkopjes. Toch rij ik hier in die andere kasseienklassieker die Cancellara ook drie keer won. Ik sleur mezelf over de Paddestraat, de Oude Kwaremont en Paterberg en hou Ignacio en Bart de laatste tien kilometer tegen de wind in naar Oudenaarde uit de wind. 

‘Moest je afstappen op de Paterberg?’ Wil Nacho na de finish weten. 

’Nee.’

 ‘you must like the cobble stones yes?’ Schakelt hij over naar het Engels. 

‘No,’ schud ik mijn hoofd, ‘ik haat ze. Als ik mijn fiets wil slopen, trap ik liever zelf een slag in mijn wiel.’ 

Een donatie doen aan de veteranen? dat kan hier.

Lees hier de overige dagboekdelen

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics