België

09.30 Waar kan ik heen

Bij het passeren van hotel Figi, zie ik aan de overkant van de weg een grote camera op statief staan. Erachter een omroepbusje en een tiental journalisten (drie keer zoveel als het aantal demonstranten) druk in de weer. Niet om het nieuws te verslaan, maar om nieuws te maken.

10.00 Is er leven op Pluto

Een half uurtje later fiets ik vanuit het centrum terug naar het gemeentehuis waar ik een afspraak heb voor het afhalen van mijn nieuwe paspoort. Ik overweeg om bij de koffietafel drie bekers warme chocolademelk te halen voor de demonstranten. Omdat ik vrees dat ze uit principe tegen wegwerpbekers zijn en ik als veteraan in principe tegen geweld ben, besluit ik mezelf het geld en een pak slaag met kartonnen demonstratieborden te besparen.

10.02 Kun je dansen op de maan

Het kost me geen moeite om mijn fiets voor het gemeentehuis te parkeren. De pers is verdwenen en met hun vertrek, kon het weekend voor de spijbelaars ook eindelijk beginnen. Daarbij is er voor vandaag sneeuw voorspeld en vriest het nog steeds. Met de huidige temperatuur vatten ze straks nog kou bij het demonstreren tegen de opwarming van de aarde.

10.05 Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan

‘Bel ik gelegen?’ De dame aan de andere kant wacht niet echt op een antwoord. Vriendelijk vertelt ze me dat mijn huidige energieleverancier niet meer de goedkoopste is.

‘De goedkoopste interesseert me niet.’ Lieg ik tegen haar. De VVD, met hun standpunt dat de klimaatrekening niet bij de burger mag komen te liggen, kan de pot op.

‘Ik wil de groenste.’ Zeker als blijkt dat groene stroom ook nog eens een kleine twintig euro in de maand goedkoper is.

10.15 Waar kan ik heen?

Net als in België was het aantal scholieren dat vanmorgen voor het gemeentehuis in Zeist spijbelde voor het klimaat verdrievoudigd. Waar het gisteren in België ging om 35.000 geëngageerde scholieren, ging het hier om in het totaal drie apathisch ogende activisten.

10.20 België

Waar kan ik heen, ik heb een heel leuk huis dat zich qua ligging prima leent voor zonnepanelen. Ik sla mijn nieuwe paspoort open en twijfel over België. België, niet omdat dat taaltje daar zo zacht is, niet omdat iedereen daar lacht, maar simpelweg omdat ik het niet warm krijg van de Nederlandse klimaatdemonstrant.

 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics