Beestachtig

Hoewel Sebastopol buiten het bereik van Oekraïense kruisraketten ligt, voelen de Russen zich er niet helemaal veilig, schrijft de NRC. Om de toegang tot de haven van de Russische Zwarte Zee-vloot te beschermen tegen o.a. duikers zijn er dolfijnen ingezet. 

Rusland is niet het enige land dat dolfijnen traint voor militaire taken. De Amerikanen leren ze om zeemijnen op te sporen en Hamas beweert dat ze ooit een dolfijn gevangen namen die in de weer was met spionage apparatuur. Het dier had geen eigen wil meer en was door Israël in een moordenaar veranderd. 

Tijdens patrouilles in Afghanistan hadden we weleens honden mee om bermbommen op te sporen. Naast wat slangen, schorpioenen en spinnen, hadden we niets met dieren te maken. Op dat ene gevecht na, waar een gewonde kameel uit zijn lijden verlost moest worden. De korporaal die dat schot loste ging kort daarna naar huis. ’Door het doodschieten van dat onschuldige dier verloor ik het laatste beetje menselijkheid wat ik nog had’, vertelde hij. 

Zelf denk ik sindsdien vaak over het woord beestachtig. Een woord dat gedrag beschrijft waar alleen mensen bewust voor kiezen. 

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics