Klokkijken

Honden kijken met hun neus en vandaag komt mijn zoon thuis uit Australië

 

 

Hey Bink,

 


‘Hoe kan het,’ vroeg een groepje wetenschappers zich ooit af, ‘dat een hond ongeveer weet wanneer zijn baasje thuiskomt? Hoe weet hij hoe laat het is?’

Los van de biologische klok van dieren, was deze vraag voor de universiteit van Zweden en de overtuiging van hondenbezitters dat hun huisdier “klok kan kijken”, reden voor onderzoek. Ze filmden honden gedurende de afwezigheid van hun baasjes. Wat blijkt? Hoe langer de hond alleen gelaten wordt, des te enthousiaster de begroeting wanneer hij thuis kwam. 

‘Hond hebben,’ concludeerden ze, ‘besef van tijd.’

In het boek Inside of a dog opperde Alexandra Horowitz dat honden mogelijk tijd waarnemen door de afname van het aantal geurdeeltjes in de ruimte. Voor de BBC weer een reden om de proef op de som te nemen. Een experiment met een hond die elke dag, tien minuten voordat zijn baasje thuiskomt, op de bank springt. Toen ze dit patroon verstoorden door ervoor te zorgen dat de geur van het baasje gedurende de dag amper afnam, werd de hond volledig verrast toen zijn baasje na een dag werken op de normale tijd thuiskwam. Honden kijken met hun neus. 

Hoewel ik over een buitengewoon geprononceerd reukorgaan beschik, ruik ik geen enkel verschil tussen het aantal deeltjes Ties in mijn huis van toen en nu. Dat ik op de bank spring omdat je weer bijna thuis bent, komt ook alleen maar omdat ik naar de klok staar. Dat ik zie hoe de wijzers langzaam dichter naar het tijdstip kruipen dat jouw vlucht op Schiphol landt. 

 


Tot straks 

Papa

 

Niels ®elen

<<                                                                                                                                      S5>>

 

 

Schrijf een reactie