20/01/2025 door Niels Roelen 0 Opmerkingen
Retrospectief
Vandaag werd de eerste president van de Verdeelde Staten van Amerika beëdigd
‘Eindelijk breekt ons tijdperk aan’, juichen Trump aanhangers in Washington. Verheugd dat hun gedachtengoed inmiddels gewoongoed geworden is, geloven ze dat ze door Trump gered zijn. Donald die vandaag een nog groot aantal besluiten zal ondertekenen om hun dromen waar te maken.
De deportatie van miljoenen en miljoenen illegale immigranten. Het Amerikaanse leger dat geen oorlogen meer zal vechten, maar aan de eigen grens ingezet wordt. Verlaging van de belastingtarieven zodat iedereen eindelijk die auto, die echte Amerikaanse auto kan kopen. Lastenverlichtingen dieoverigens door ons, de rest van de wereld, met plezier betaald zullen worden. Want, stelt Trump, ook wij zien hem als de grootste leider allertijden. Het beste wat de wereld ooit overkomen is. Hij is de nieuwe messias die ons wijst op het feit dat er niets is wat Amerikanen niet kunnen. Als bewijs biedt hij ons een vergezicht naar een AMerikaanse vlag op Mars, mede mogelijk door de noodzakelijk energietransitie van olieboringen. Drill, drill, drill.
Meerdere malen herhaalt Trump een verbinder te zijn, een vredesstichter. De woorden ‘wij zullen winnen als nooit tevoren,' en, 'we zullen ons niet laten intimideren’, zijn geen woorden van vredelievendheid. Net zomin als de bedreigingen aan het adres van Panama (en China), het claimen van de Golf van Mexico (die sinds vandaag de Golf van Amerika heet) een uitnodiging om de vrede te bewaren zijn.
Donald is dé president voor alle Amerikanen, maar het woord Amerikaan moet wel worden afgebakend. Hij heeft het niet over de verraders die hem probeerden te vervolgen, LHBTIQ gemeenschappen en democraten die dit land kapot gemaakt hebben. Die worden aangepakt.
In Trump's wereld doet die contradictie er ook niet toe. Hij is de gezant van God en handelt met zijn goedkeuren. Het was immers de almachtige die hem van vervolging en een moordaanslag heeft gered. Hij en hij alleen kan en zal Amerika weer groots maken. De gouden eeuw van Amerika begint nu. 20 januari is bevrijdingsdag.
Als Nederlander plaats ik graag een kleine kanttekening. Ook wij kenden een gouden eeuw. De tijd van de Hollandse meesters en onze dominante rol in de wereld-,(lees slaven)handel. Dat laatste is een onderwerp waar we het in retroperspectief niet graag over hebben.
Niels ®elen
Opmerkingen
Schrijf een reactie