Aspergegezeik

Een open brief aan Patricia Snel (De violiste, De jacht, De Expat) met wie ik regelmatig over koken en eten schrijf.

Lieve Patricia,

 

De enige keer in het jaar dat we ome Henk en tante Toos in Bergen op Zoom bezochten, was op het moment dat het aspergeseizoen was begonnen. Terwijl mijn moeder samen met tante Toos kilo’s asperges insloeg, nam ome Henk ons meestal mee naar zijn schuur. De schuur van ome Henk was spannend, er hing een jachtgeweer en er stond een hok waar een fret in huisde, voor de konijnenjacht.

‘Pak hem maar, hij bijt niet’, zei hij met een glimlach. Grijnzend keek hij dan toe hoe het felle beestje in een van onze vingers hapte. ‘Hij bijt niet’ betekende eigenlijk: ‘hij bijt mij niet.’ Het duurde een paar jaar voordat ik als kind doorhad dat ome Henk, een oud-commando begreep ik van mijn vader, alles behalve een kindervriend was en dat hij er een sadistisch genoegen in schiep om ze pijn te doen.

Ome Henk was niet de reden dat ik de bezoekjes aan Bergen op Zoom haatte, eigenlijk had hij juist iets spannends. Wekenlang asperges moeten eten vormde het probleem. Aspergesoep, gestoomde asperges, aspergetaart, asperges met ham en ei. Tot op de dag van vandaag vraag ik me af wie er ooit bedacht heeft dat asperges eetbaar zijn, sterker nog, een delicatesse, en waarom.

Ik weet niet of je van asperges houdt, Patricia, maar ik denk dat het eigenlijk een vrouwengerecht is. Stiekem appelleren ze aan de gedachte dat je zachtjes en ongegeneerd in een mannenpenis mag bijten. Om die gedachte kracht bij te zetten vouwen we de asperges in schaamlippen van mooie roze ham en voegen we er bij wijze van sperma nog ei aan toe. Het mannelijk zaad bestaat immers voor een groot deel uit eiwitten die, maar dat geheel terzijde, wel weer goed zijn voor het verbranden van vetten.

Net als oesters zijn asperges eetbaar omdat ze onze fantasie prikkelen. Niet omdat ze lekker zijn. De eerste oester die ik leegslurpte deed me denken aan Scheveningen, waar ik als kind in de golven sprong en soms ineens een slok zeewater binnenkreeg. Toch heb ik liever oesters dan asperges Pat, al was het maar omdat je de volgende morgen op het toilet niet herinnerd wordt aan wat je die avond ervoor hebt gegeten. Vind je het heel erg als ik oversla en vanavond gewoon een frietje ga halen?

 

Dikke Zoen,

 

Niels

 

Niels ®elen

 

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics