Arrogantie

Volgens het Britse ministerie van defensie, worden zeker 1000 huurlingen van het Russische bedrijf Wagner in het oosten van de Oekraïne ingezet. De privémilities, een verlengstuk van het Kremlin, waren tot dusver vooral actief in Afrika, Syrië en meer van dat soort landen.

Bijna voor niets, slechts de toegang tot grondstoffen achteraf, verlossen ze zittende presidenten op hardhandige wijze van hun tegenstanders. Met als bijkomend voordeel de bevrijding van ons koloniale juk, is de Wagner group de 3D benadering Russische stijl.

Ik denk bij Wagner niet aan Defence, Development and Diplomacy. Ik denk aan de Walküren. Aan de halfgoden die de dapper gesneuvelde strijders van het slagveld meenamen naar Walhalla voor de eindstrijd; Ragnarok.

In Afghanistan had ik het er ooit met Grünberg over. ‘Dat Coppola in Apocalypse Now voor de opera van Wagner kiest bij de helikopteraanval op een Vietnamees dorpje, is een prachtige metafoor voor pure westerse arrogantie,’ opper ik, ‘helikopters die Vietnamese strijders een enkele reis naar Walhalla schenken.’

De aanwezigheid van Wagner groepen in de Oekraïne, toont dat er op arrogantie (net als op pogingen tot civiliseren van het Midden Oosten en Afrika) geen westers patent rust.

Niels ®elen

Share and Enjoy !

Shares

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics