Aperitief

‘Tu as perdu quoi dans l’eau?!?’ vraagt Yann terwijl hij ongegeneerd zijn penis recht legt in zijn minuscule rode zwembroek.

‘Mijn verlovingsring,’ antwoordt de jongen die zijn ring had afgedaan om in het water geilig te dansen met een andere dame dan zijn verloofde. ‘Ik heb mijn ring verloren, kunnen jullie hem voor me zoeken?’

Yann vouwt zijn diepbruine gespierde armen over elkaar, zwijgt en tuurt geconcentreerd over het water van het Lac de Vassivière. Jarenlang was hij pompier, lifeguard, in Broussas. Nu staat hij voor het eerst aan de overkant, Vauveix. Naast hem ligt zijn Duitse herder, Urf, en even verderop op het strand liggen zijn vrouw Diane en zijn drie dochters.

‘Ga je niks doen?’ huilt de jongen inmiddels.

‘Luister,’ zegt Yann terwijl hij zijn spiegelende zonnebril omhoog schuift, ‘toen ik zestien was, verloor ik mijn maagdelijkheid in het water, maar zie je mij daarom janken?’

Vanaf de camping achter ons komt een man aanrennen. ‘Een slang, er is een slang op de camping.’ Even verderop staan mensen rond een boom waar wat keien naast liggen. Tussen de keien sist een slangetje van een centimeter of vijftig. Eromheen staan volwassen mannen dreigend met scheppen en stokken. Yann kijkt over ze heen en duwt ze aan de kant. ‘Het is een couleuvre, totaal ongevaarlijk.’ Yann wenkt me en vraagt een omstander om zijn schep. Voorzichtig drukt hij de kop omlaag en vraagt mij om het beestje op te pakken zodat we het buiten de camping weer vrij kunnen laten.

‘Wat heb je daar?’ vraagt Mylène, mijn Franse vakantievriendinnetje die net aan is komen fietsen vanuit Faux-la-Montagne.

‘Een slang.’ Ik steek mijn hand naar voren en laat het beestje zien. ‘We gaan hem terugzetten in het bos.’ Zijn lichaam heeft zich om mijn hand gekruld en zijn kop steekt tussen mijn duim en wijsvinger naar voren. Als gif uit de tanden van een slang rollen er tranen over haar wangen. Ze laat haar fiets vallen, vloekt in het Frans, pakt haar fiets weer op en maakt dat ze wegkomt.

‘Zeker haar ring verloren. Drink je zo een aperitief met me?’

‘Wat drinken we?’ wil ik weten.

‘Pastis, want dat is niet voor vrouwen.’

 

Niels ®elen

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares

2 comments

  • Michiel Hellendoorn  

    Een treffende beschrijving van de lifegard in Broussas begin jaren negentig.

  • Wiet van banning  

    Cheers!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics